16.2 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPavel Badea, luptă în patru cu pesediştii

Pavel Badea, luptă în patru cu pesediştii

Cine va fi candidatul USL care se va lupta cu PD-L pentru Primăria Craiova? Pentru moment, cel mai probabil, liberalul Pavel Badea. PNL este singurul partid din tripleta PSD-PNL-PC care a realizat un sondaj de opinie. La PSD, orgoliile sunt atât de mari, încât partidul nu se poate hotărî asupra uneia dintre cele trei persoane care vor fotoliul de primar.

Liberalii au anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că Pavel Badea este candidatul lor pentru funcţia de edil şef al oraşului. Potrivit declaraţiilor liderilor principalelor partide din Uniunea Social Liberală (USL), fiecare partid trebuia să realizeze sondaje interne, iar cel mai bine clasat intra în lupta finală, adică un sondaj la care participa candidatul PNL şi PSD. Acesta urma să fie candidatul comun al USL împotriva PD-L. Cum liberalii l-au nominalizat deja pe Badea pentru bătălia din interiorul Uniunii, toţi ochii sunt îndreptaţi acum spre PSD. Privitorii se pot uita însă lung şi bine, deoarece organizaţia judeţeană a PSD nu se grăbeşte deloc să desemneze un contracandidat pentru Badea. Şi asta, din cauza tensiunilor existente între candidaţii roşii. Olguţa Vasilescu, Gheorghe Nedelescu şi Mihai Fifor sunt cele trei opţiuni pe care le are la dispoziţie preşedintele PSD Dolj, Ion Prioteasa, un preşedinte care a înclinat balanţa de la început în favoarea lui Fifor, pe care l-a şi anunţat candidat al PSD. Lucrurile nu sunt deloc simple în interiorul PSD, chiar dacă Prioteasa declară ori de câte ori are ocazia că lista de candidaţi rămâne deschisă. Or, tocmai acest lucru denotă faptul că preşedintele PSD Dolj spune asta mai mult de complezenţă, în speranţa de a câştiga timp şi pentru a lăsa lucrurile să se aşeze de la sine. Ceilalţi doi candidaţi ai PSD au mai puţină susţinere din partea filialei doljene, deşi în sondaje stau mult mai bine decât Fifor. Pentru ca lucrurile să se complice şi mai mult, la orizont a apărut şi o posibilă candidatură a deputatului Valeriu Zgonea, cel care în aceste zile îşi analizează şansele de susţinere în sânul PSD. 

Uite sondajul, nu e sondajul

Deşi vorbesc mereu de unitate şi de interes comun al USL, PNL şi PSD îşi doresc cu ardoare pentru sine Primăria Craiova. Liberalii au uitat gustul victoriei în Bănie şi îi îmbie pe pesedişti cu susţinerea pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Dolj. În schimb, ar vrea ei fotoliul de primar. Chiar preşedintele PNL Dolj, Mihai Voicu, declara la sfârşitul săptămânii trecute că, dacă cele două partide şi-ar împărţi candidaturile, membrii de partid s-ar mobiliza mai bine. În plus, şi protocolul USL ar duce spre aceeaşi soluţie. Articolul 4.2.2 spune că „PSD va nominaliza 20 de candidaţi pentru funcţiile de primar de municipiu reşedinţă de judeţ, iar ACD (PNL +PC – n.r.) 20 de candidaţi pentru aceste funcţii. Asta înseamnă că sondajele de care se tot vorbeşte sunt mai mult orientative şi că tot negocierile politice vor prima. La aceasta se adaugă şi nehotărârea conducerii PSD Dolj de a desemna o persoană care să concureze intern cu liberalul Pavel Badea. „O să înceapă sondajul de opinie atunci când vom avea un candidat. Nu avem o dată terminus pentru acest lucru. Nu am făcut un sondaj de opinie. Dacă vom considera, aşa vom face“, a spus Prioteasa. Întrebat când ar putea avea loc acest sondaj, dat fiind faptul că la sfârşitul lunii mai încep sondajele finale, şeful PSD Dolj a spus că nu este grabă. „Nici la nivel central nu au început. Probabil sondajele se vor duce în august-septembrie“, a precizat el. Şeful PNL Dolj, Mihai Voicu, a spus că acest lucru nu este posibil. „Ultima zi în care trebuie să se încheie sondajele este 15 iulie. Am discutat cu domnul Victor Ponta şi am înţeles că săptămâna aceasta ne vor transmite candidaţii pentru sondaj“, a spus el.

Candidaţi la grămadă

Surse din cadrul PSD Dolj au declarat pentru GdS că în sondajul final Pavel Badea îi va avea contracandidaţi pe toţi cei trei nominalizaţi de la PSD. Acestora li s-ar putea adăuga şi deputatul Valeriu Zgonea, care ia în calcul o candidatură.
„Nici nu pot să confirm, nici să infirm dacă voi candida, dar am creat o echipă care lucrează la o analiză despre susţinerea în partid şi în ochii craiovenilor. Apoi mă voi consulta cu conducerea organizaţiei judeţene. Nu vreau să intru în luptă nepregătit. Dacă nu vom găsi un candidat, atunci e o problemă şi va trebui să găsim unul pe cale amiabilă“, a spus Zgonea. 
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

50 COMENTARII